Odrůdy
- Ryzlink rýnský
- Chardonnay
- Rulandské bílé
- Rulandské šedé
Ryzlink rýnský
Ryzlink rýnský VOC Blatnice má světle zlatavou nebo světle žlutou barvu se zelenkavými tóny. Vůně je akátová, medová, připomínající lipový květ a meruňky. Chuť je, harmonická, plná, svěží s příjemnou kyselinkou, ovocitá až medová, s lehce minerální dochutí.
Pěstování Ryzlinku rýnského se dá doložit v Německu od roku 1435. Odrůda však nebyla příliš oblíbena a pěstovala se jen ve směsi s jinými odrůdami, kdy nemohly vyniknout její jedinečné vlastnosti hlavně proto, že hrozny této pozdní odrůdy bývaly sklízeny spolu s ostatními příliš brzy. Teprve v 18. století se poznala vysoká hodnota této odrůdy a přišlo se na to náhodně, když v roce 1775 přivezl kurýr do benediktinského kláštera v Johannisbergu v Porýní s velkým zpožděním povolení ke sběru hroznů od převora benediktinského řádu, který sídlil ve Fuldě. Mniši v Porýní čekali trpělivě na povolení, přestože již velká část hroznů byla napadena ušlechtilou plísní. Při sklizni zpracovali zdravé hrozny odděleně od hroznů nahnilých. Jaké bylo jejich překvapení, když z hroznů napadených ušlechtilou plísní byl ten nejlepší Ryzlink, jaký do té doby nikdo ještě nepil.
Současné genetické studie ukazují, že Ryzlink rýnský je pravděpodobně nahodilým křížencem mezi odrůdou Heunisch a semenáčem Tramínu. Dnes se Ryzlink rýnský pěstuje po celém světě a je zařazován mezi nejkvalitnější odrůdy pro bílá vína. Nejvíce jsou ceněny vyšší stupně vín predikátních.
Letorosty jsou vzpřímené, středního až bujného růstu. Listy středně velké s vrásčitým povrchem. Dřevo vyzrává brzy a velmi dobře. Hrozen je malý až střední, s malou, kulatou bobulí zelenožluté barvy. Slupka je pevná, dužnina jemně aromatická. (Zdroj: http://www.wineofczechrepublic.cz/)Chardonnay
Chardonnay VOC Blatnice má zelenožlutou až nazlátlou barvu. Ve vůni lze cítit čerstvé jablka, lískové oříšky, med a tropické ovoce jako je banán, mango, ananas a žlutý meloun. Chuť je plná, jemně kořenitá, s medovými tóny.
Odrůda pochází z Burgundska a pravděpodobně vznikla samovolným křížením (Pinot noir x Heunisch), jak bylo zjištěno genovou analýzou. Původně se předpokládalo, že to je mutace Rulandského bílého (Pinot blanc). U nás se od nepaměti pěstovala ve smíšených výsadbách s Rulandským bílým. V současné době patří mezi módní bílé odrůdy a poskytuje nepochybně spolu se Sauvignonem a Ryzlinkem rýnským nejkvalitnější bílá vína na světě.
Chardonnay je rozšířenou odrůdou po celé západní i východní Evropě. Polohy vyžaduje slunné, půdy záhřevné, hlinité, dostatečně vododržné s vyšším obsahem vápníku. Hrozen je středně velký, středně hustý až hustý. Většinou znaků připomíná odrůdu Rulandské bílé, ale výkrojek řapíku je u dospělého listu lyrovitého tvaru a na obou stranách ohraničený cévou.
Výraz vína se mění podle klimatických a půdních podmínek. V chladnějších podmínkách je důležité volit jen ty nejlepší polohy, snížit sklizně, sklízet v pozdních termínech a volit vhodné klony. Při usměrněné sklizni voní pak Chardonnay po zelených jablkách a při stárnutí přicházejí vůně akátů a hrušek, citronů a grapefruitů, medu a nakonec lískových oříšků. Chardonnay mívá tropický charakter s vůní manga, smetany, banánů, ananasů, žlutého melounu a někdy medu i karamelu. (Zdroj: http://www.wineofczechrepublic.cz/)Rulandské bílé
Rulandské bílé VOC Blatnice má zelenožlutou nebo světle žlutou barvu. Vůně je jemná, květinová, připomínající hrušky a chlebovou kůrku. V chuti je plné, lahodně ovocité, s jemným sametovým buketem a harmonickou kyselinkou.
Název Rulandské je anachronismus, který vznikl nepochopením a z neznalosti ampelografických realit v roce 1993, kdy bylo Burgundské bílé přejmenováno na Rulandské bílé. Ve skutečnosti se jedná o francouzskou odrůdu Pinot blanc, pocházející z Burgundska, která nese ve většině vinařských oblastí svůj původní název. Odrůda vznikla jako pupenová mutace z odrůdy Pinot noir, která má modré hrozny.
Rulandské bílé je odrůda středního růstu, s hustěji olistěnými letorosty a tří- až pětilaločnými listy. Její hrozen je malý až střední, válcovitý, hustý. Bobule malé, kulaté, někdy poněkud oválné, s tenkou slupkou a řídkou dužninou. Chuť je sladkokyselá. Dřevo letorostů vyzrává dobře a mrazuodolnost je dobrá. Odolnost proti houbovým chorobám je střední, ale proti plísni šedé nízká. Zrání hroznů je pozdní, a proto vyžaduje výborné polohy. Nejlepší kvality vín se dosahuje na vápenitých půdách. Sklizně jsou pravidelné a dobré. Poměrně často se docilují predikátní vína vyšších stupňů.
Na půdním složení a vinařské oblasti závisí celkový projev vína. Ale na celém světě patří vína odrůdy Rulandské bílé mezi klasická bílá vína. K tomu, aby byly splněny předpoklady pro takové ocenění, nesmějí být výnosy příliš vysoké a vyzrálost hroznů alespoň kolem kvality pozdního sběru. Při nadměrném výnosu a nedozrálých hroznech jsou vína hrubá, tvrdá, prázdná a žádným ležením se nezlepší. Při odpovídajících podmínkách jsou vína elegantní, harmonická, plná a bohatá extraktivními
látkami. Přitom nikdy nepůsobí těžkopádně. Jejich kyselina je zralá, což zvyšuje přitažlivost a při řízeném kvašení se v nich zachovají i jemné květinové vůně. Ležením se taková vína ještě více zaplňují a získávají na viskozitě, jejich barevné tóny se zvýrazní a původní svěží aroma se mění na vůni hrušek, červeného ovoce nebo i lískových oříšků. (Zdroj: http://www.wineofczechrepublic.cz/)Rulandské šedé
Rulandské šedé VOC Blatnice má světle žlutou nebo zlatou barvu. Ve vůni je medové, květinové, připomínající jádrové ovoce a karamel. Chuť je extraktivní, harmonická a s tóny zralého ovoce, koření, medu a chlebové kůrky.
Rulandské šedé, neboli původním francouzským názvem Pinot gris, vzniklo mutací z Rulandského modrého a je rozšířeno po celém světě. Růst i olistění jsou střední, list málo dělený, dřevo vyzrává dobře, plodnost je nízká. Mrazuodolnost je dobrá, odolnost proti houbovým chorobám je též dobrá, jen plíseň šedá napadá kulaté bobule s jemnou, šedomodrou slupkou častěji. Plná vína dává na hlinitých půdách, ale jako jedna z mála bílých odrůd dává plná vína i na půdách štěrkovitých a písčitých, jsou-li keře udržovány při dostatečně bujném růstu.
Od vín z odrůdy Rulandské šedé se očekává plnost, hebkost, vysoký extrakt, pomerančové tóny ve vůni spojené s dojmy medovosti. K dosažení typičnosti je nutná vyzrálost alespoň na stupeň pozdního sběru a výše. (Zdroj: http://www.wineofczechrepublic.cz/)